Mitt 2017

Sista dagen av året 2017 är här vilket även betyder att det är dags för min årsresume, detta är min 7e, har räknat ut att jag gjort detta sedan 2010. Det är ju så himla kul att titta tillbaka på! Detta år har det hänt så himla mycket, jag tror jag har känt exakt alla känslor en människa kan känna och upplevt en hel livstid bara inom loppet av ett år! Ni har ju aldrig riktigt fått veta hur jag och Gustav träffades, han dök upp en dag bara och blev benämd som "pojkvän" i bloggen, men för er som är nyfikna så bör ni läsa om februari, mars och april, för där skriver jag i princip om allt. Sedan har vi ju flytten till Edinburgh och allt som hör till det så ja, det här inlägget blir nog rätt långt. Om ni lyckas ta er igenom hela så får ni en applåd av mig.
 
 
Jag och familjen inledde 2017 på bästa sätt. Efter vårt otroligt jobbiga 2016 så bestämde vi att vi behövde åka ut och resa tillsammans som familj. Så vi åkte till Prag och spenderade en långweekend där. En otroligt vacker stad! Vi hade det så himla mysigt och bra där alltså!
Jag skickade även in mina portfolior till Skottland och avslutade därmed ansökningsprocessen, då var det bara att vänta på besked. (Undra hur det gick - hmm...). Jag började dokumentera min kära hemstad Kiruna till ett skolarbete och började inse hur vackert det egentligen är där, blev lite kär i staden på nytt. 
 
 
Februari var upp och ner för mig. Jag gick och blev kär. Kan ni gissa i vem? Livet var väldigt fint då iaf, svävade som runt på moln och var bara lyckligast i världen. Allt var bara så jävla underbart då. Tror hela mitt liv började kretsa kring Gustav. Han var allt jag kunde prata och tänka på. Är väl så fortfarande på sätt och vis men det var så himla intensivt då när det var så nytt. Helt okomplicerat var det ju inte kanske, men inget är väl någonsin perfekt.
Det hela drog väl igång under en mysigare vinkväll med tjejerna. Det var också en finare kväll det här året, vi blev fullare och fullare, skrattade högre åt allt konstigare saker och hade det bara asbra. 
 
Annars firade jag Melvin med en god middag med familjen och bowling på O'learys, var ute en massa på Luleås isbana med kompisar, gick vidare till en telefonintervju med universitetet jag numera pluggar på, körde skoter, firade alla hjärtans dag med Ellen och chokladdoppade jordgubbar, den dagen kan väl också räknas som en början för mig och Gustav. Fyfan vad klyschigt. Sov över hos Elin, planerade vår resa till Paris, klippte håret kort, fick gratisbiljetter till ishotellet av Jordan så jag och Melvin spenderade en förmiddag där.
 
Blev kär på riktigt, så in i helvetes kär. Vem kan låta bli när han ler sådär, skrattar sådär, är sådär?
 
 
I mars hände det så mycket så den månad hade lika gärna kunnat vara ett helt år. Förstår inte riktigt hur jag hann med allt. Jag var lycklig iaf. Så galet lycklig. Att läsa inlägg från den månaden nu såhär efteråt får mig bara att le, för det var så tydligt hur bra jag mådde. Tror aldrig jag mått så bra i hela mitt liv som jag gjorde i just den månaden.
 
Jag var galet jävla nykär, gick runt med fjärilar i magen hela tiden. Gick på en studentfest som spårade väldigt mycket för mig, haha skäms lite såhär efteråt, men jag ångrar egentligen ingenting alls. Jag var ju bara glad och väldigt väldigt kär. 
 
Jag körde skoter, jag åkte till Riksgränsen med ett gäng härliga människor och spenderade en heldag med att virra omkring i skidbackarna där. Skrattade en massa och hade det bara asbra.
 
Jag åkte till Stockholm över helgen med familjen, Gustav råkade befinna sig i staden den helgen så vi träffades förstås. Jag skrev aldrig riktigt om det på bloggen benämde bara honom som "en person jag tycker om", vilket i sammanhanget jag skrev det bara hade kunnat vara en vanlig vän. Ingen av er snappade upp det iaf (vilket jag är tacksam för). Jag och Gustav gick iaf på vår första riktiga date där. Rätt så nervösa båda två, det var liksom en stor grej när han tog min hand där när vi gick runt i gamla stan, och pussades lite då och då. Åt middag och pussades lite till. Det kan ha varit en av de finaste eftermiddagarna i mitt liv, jag tror nästan det.
 
Sedan helt plötsligt så kom jag in på universitetet i Skottland. Detta fick jag reda på när jag satt mitt emot Gustav i hans soffa. Det var väldigt omtumlande. Jag blev överlycklig men samtidigt livrädd. Min största dröm kom i uppfyllelse men vad fan skulle detta leda med oss? Skulle han göra slut nu? Borde jag göra slut? Innan det ens hade hunnit börja på riktigt. Kaos som sagt. 
 
Jag åkte madrass ner för slalombacken i Kiruna med Ellen, en punkt jag haft på min bucketlist i sex år. Det var så kul och vi skrattade som galningar. Det blev mer sleepovers med kompisar och sedan packade jag och Elin väskorna och drog till Paris!
 
Vi hade så kul där, shoppade, såg på monumenten, åkte till Disneyland, gick vilse, fotograferade, skrattade. Min fina bästis <33
 
 
April började med en rätt misslyckad utgång för oss som vände helt, då Gustav helt plötsligt bestämde sig för att fråga "vad vi var egentligen", jag svarade det klassiska "vad vill du att vi ska vara?" och han sa "jag vill att du ska vara min flickvän", det är fortfarande typ det gulligaste jag varit med om, även om vi båda var rätt så fulla vid det tillfället. Hur som helst så bestämde vi oss för att vi nog faktiskt varit tillsammans ett bra tag innan det där så april är inte vårt "datum" eller hur man nu ska uttrycka det. Det var bara då vi faktiskt vågade benämna det med ord. April var självklart en lycklig månad för mig med bara pga det där.
Tillslut så benämde jag faktiskt Gustav i bloggen också, det dröjde till mitten av april och då skrev jag bara "min pojkvän" i en av mina frågeinlägg. Han bara smög sig in på bloggen här, ingen ifrågasatte det heller, jag skrev som på ett sätt som att han alltid hade varit en del av mitt liv. (Kändes töntigt att skriva: HÖRNI JAG HAR TRÄFFAT EN KILLE)
 
Resten av april umgicks jag ju såklart en massa med Gustav, han råkade springa in i min familj tidigare än tänkt kanske och jag träffade hans mamma. Jag var och fotograferade en av esteternas shower, hade sleepovers med mina vänner, körde en massa skoter, jag blev 19 år vilket firades in med släkten på gammalt hederligt vis, gick på bio med kompisarna, jobbade lite, gick på studentfest och råkade styra hemmafest hos Ellen (verkligen råkade, satt i myskläder när det drog igång) 
 
April var också en väldigt fin månad.
 
 
 
I maj dök de första bilderna på Gustav upp i bloggen, förutom det så hade jag fullt upp med att avsluta alla mina uppgifter till gymnasiet, studenten var nära då.
Jag jobbade en del och pendlade mycket mellan Luleå och Boden (då Gustav och jag bodde i olika städer, de ligger dock bara 40 minuter ifrån varandra med buss så det gick lätt att lösa). Hade många fina dagar i Boden tillsammans med honom förstås. I maj fick jag också hem min balklänning som jag önskar att jag hade kunnat ha på mig varje dag <333
Vi hade fotoutställning med skolan där en av mina bilder råkade hamna på framsidan till en artikel i NSD, vilket jag förstås var jättestolt över. Jag var i stugan över kristihimmelfärds och hade det bara jättefint med familjen och avslutade månaden med att bara umgås en massa med mina vänner.
 
 
 
Sommaren var rätt jobbig för mig, jag var så stressad och mådde rätt dåligt av olika anledningar. Grät mycket. Men förutom det så hade jag också otroligt fina stunder. Och några av mina livs finaste stunder inträffade i juni, vilket ni kanske kan se på bilderna ovan!
 
Jag gick på studentbal! Har någon någonsin varit lyckligare? Jag kände mig så fin den dagen, uppriktigt fin, jag kunde titta mig i spegeln och tänka "wow" och det har aldrig hänt förut. Jag älskade min klänning, jag älskade mitt smink, jag älskade mitt hår. På balen blev jag förstås lite full, dansade med mina vänner, pussades med Gustav som såklart var min date och var bara så jäkla lycklig.
 
Efter studentbalen fortsatte studentveckan. Jag hade högfeber men var såklart med på varje jäkla fest, jag tänkte inte missa någonting. Vi grillade med klassen, klättrade på stenar ute i vattnet och pratade med människor man normalt sett annars aldrig har någon kontakt med, vi hade "barnkalas", jag och några kompisar sov över på Scandic och sedan kom dagen.
 
Studenten är det sjukaste jag varit med om. Jag var ju lite småfull redan klockan tio, så jag dansade, skrek, sjöng och var bara så jävla glad hela dagen, sprang upp på scenen under lärarrocken med klasskompisarna, skrek rösten av mig på flaket och gick sedan ut på kvällen och festade med vännerna igen. Studenten är både den bästa och den värsta dagen i mitt liv av anledningar som jag inte kommer nämna här i bloggen, men under en del av dagen så var jag lyckligare än jag någonsin varit tidigare!
 
Resten av juni var mer eller mindre kaos för mig. Men det löste sig, som det alltid gör.
 
Midsommarafton firade jag in med Elsa och Maja, sedan mötte jag upp Gustav som klockan tolv den natten blev nitton år. Bakis dagen efter var jag i Boden och firade honom med alla hans kompisar genom att bara ligga och vara döda i soffan.
 
Och sedan helt plötsligt så bestämde sig jag och Gustav oss för att han skulle följa med till Skottland. Det var ett samtal vi hade skjutit upp på och aldrig riktigt pratat om tidigare. Men en natt i juni låg vi och diskuterade det i hans gamla lägenhet i Boden, och när han sade att han var redo att följa med så var allt rätt självklart efter det.
Det var faktiskt först efter det som vi blev facebook-officiella. Är det ens en grej längre dock haha?
 
Månaden avslutade jag med familjen i stugan.
 
 
 I juli lugnade livet ner sig lite. Jag mådde inte så jättebra under den här månaden egentligen, men det hände en massa fina saker ändå som fick mig att hålla uppe humöret vissa dagar iaf.
Jag åkte bland annat till Narvik för att fotografera ett bröllop, var i sommarstugan med familjen, fick mitt slutgiltliga besked om att jag kommit in i Skottland. Jag spenderade också mycket tid i Luleå där jag bland annat gick på Hamnfestivalen med ett härligt gäng. Gustav sade även upp sin lägenhet och flyttade in hos mig i Luleå sista månaden innan vi drog vidare till Edinburgh. Jag och familjen tog en promenad efter Midnattssolstigen i Kiruna, ett finare ögonblick från denna sommar. Jag blev även veckans blogg på blogg.se vilket gjorde mig sååå glad för jag har alltid blivit så imponerad av bloggarna som blivit det förr!
 
 
Augusti var väldigt lik juli. Jag och Gustav åt middag ute, jag hängde på stranden med kompisar, pendlade mellan Kiruna och Luleå. Jag och Gustav var bjudna på sommarfest hos Alma och Betty, hade hur kul som helst, blev lite full och så, var rätt lycklig. Bjöd Elin på spa vilket var en otroligt sen julklapp, hade hur mysigt som helst och kände oss otroligt fräscha trots att jag den dagen hade min värsta bakfylla sedan förra nyår. Hängde med Selina, lyssnade på poddar i hamnen, gick på bio med Elsa, tog en tur till Kiruna med Gustav och hängde med bådas släkt (då han också har rötter här, aaaaah soulmates). Jobbade lite, sade hejdå till mina älskade vänner. Sade hejdå till sommarstugan. Mötte upp min kära högstadievän Anna som jag innan dess inte sett på två år. Jag och Gustav var på hejdå-middagar med familjemedlemmar. 
 
Sedan lämnade jag Luleå. Sade hejdå till min älskade lägenhet som jag nu saknar sååå mycket. Störtbölade när jag låste dörren för sista gången och satt med en klump i halsen hela vägen till Kiruna.
 
Åkte till Kiruna, packade ner allt jag ägde, sade hejdå till alla jag älskade. 
Sedan satte jag mig på ett plan och flög till Edinburgh som skulle komma att bli mitt nya hem.
 
 
I september kan man väl säga att mitt nya liv började. Mitt nya liv i Edinburgh. Första veckan lekte jag turist med mina föräldrar och gjorde mig redo för att starta livet där. Shoppade, skrev på kontrakt för boende, besökte campus för första gången. Jag var runt i olika områden av staden med familjen, åt middagar på restaurang. Och sedan kom Gustav också <333 Det blev en galen dag på IKEA och första natten i vår lilla lilla studio. Universitetet drog igång och jag stormtrivdes från första början! Sade sedan tillslut hejdå till min familj och mitt och Gustavs Edinburgh-liv började på riktigt. 
Jag och Gustav var ut en kväll och träffade människor, klättrade upp för Aurthur's Seat, shoppade, gick på promenader, och när jag fick hemlängtan så var Gustav världens gulligaste, larvade och gjorde bort sig bara för att se mig skratta, min finaste pojkvän. ♥
Jag var ute och träffade en massa främlingar helt ensam bara för att och fortsatte att upptäcka staden. Jag lärde klasskompisar att prata svenska. Jag och Rachel drog ut på vår första fotorunda och sedan en till efter det.
 
 
Oktober började så dåligt som en månad möjligtvis kan göra. Hade magsjuka och hamnade på sjukhus. Usch och fy. Gustav tog hand om mig i alla fall och kramades och gick och köpte allt jag behövde, hade långa samtal med läkarna i telefon och fixade till och med en ambulans åt mig. Har jag nämt att jag älskar honom?
När jag blev piggare så tog jag tag i livet igen. Jag åkte till England över dagen utan att vara medveten om att jag hamnat i England, såg på utsikten från ställen som Blackford Hill och Scott's Monument och blev mer kär i staden. Fotograferade en massa, tränade, drog ut på middag och sedan vidare till en pub med grannarna, åt amerikanska pannkakor till frukost dagen efter med några tjejer jag träffade under kvällen, min kamera gick sönder, åkte till IKEA med Gustav för att vi båda hade väldigt mycket hemlängtan, var på loppis med Julia och Rachel och tog en heldag med dom på Princes Street dagen efter och upptäckte en massa trädgårdar.
 
  var
November var väldigt likt oktober. Jag och Gustav hade världens mysdag på vår månadsdag. Vi drog ut till en trädgård en bit ifrån centrum som var så himla fin och mysig och väldigt tom på människor, vi myste på där en stund innan vi promenerade hemåt. Åkte utanför staden med Julia för att fota broarna, vi tog en mysig julfika i ett fik där. Jag har sprungit runt på museum, shoppat, köpte biljetter till Harry Styles, jag var ut en kväll med klassen, upptäckte stadsområdet Leith i Edinburgh, var till botaniska trädgården X antal gånger, var till julmarknaden som kom till staden fler gånger än jag borde, var ute och tog "en öl" med ett annat gäng, fotograferade en massa, fikade med Gustav, hade en date night på en italiensk restaurang och mös på.
 
 
December har varit en av de finaste månaderna i år. En härlig blandning med mit liv i Edinburgh och mitt liv i Sverige. Månaden började med att min kära bästa vän kom och besökte mig och Gustav i Edinburgh. Vi turistade som galningar, gick på julmarknaden och drog runt på pubar mer än vi egentligen borde. 
Jag och Gustav hade också världens mysigaste minijulafton. En heldag då vi bara umgicks med varandra, det händer rätt sällan faktiskt då det är lätt att bara ta den andra för givet då man är sambos och då anstränger man sig inte lika mycket. Så att faktiskt aktivt hitta på saker tillsammans och bara mysa var det bästa på länge. En riktigt fin livsdag. Dagen efter var vi ut på "date" kan man väl säga vilket också var riktigt mysigt.
Efter mycket tjorv med flyget så tog jag mig hem tillslut och jag har spenderat hela lovet med att bara umgås med mina älskade vänner och finaste familj! Det har varit ett gäng otroligt fina dagar här i Sverige, jag njuter till och med av dagarna då jag bara sitter inne och slöar <33
Jag hann även med att åka till Boden och träffa Gustav medan han var hemma hos sin familj en dag under lovet, det behövdes verkligen för jag har saknat honom så mycket!
Idag firar jag in nyårsafton med några av mina bästa vänner! Elin som annars bor i Älvsbyn har kommit för att fira nyår här så nu jävlar kör vi!
 
Det enda jag önskar är att 2018 fortsätter vara ett lika bra år som 2017 har varit för mig!
 
Mitt år  /  17  Kommentarer

5 saker från 2017 som jag vill förbättra i 2018

 
1. Träningen. Alltså jag skäms ju nästan. Jag saknar verkligen att träna rutinerat så mitt mål i 2018 är att försöka träna åtminstonde 2-3 dagar i veckan. I år har det inte gått pga sjukdom och för att jag inte riktigt har haft tid för det, inte för att jag saknat motivationen. Men nu så SKA jag göra tid för träningen.
 
2. Stressa mindre. Jag har lätt att förstora saker och stressa upp mig helt i onödan, så år 2018 så vill jag lugna ner mig lite och inse att jag kanske anstränger mig lite för mycket ibland.
 
3. Äta nyttigare. Alltså min kost detta år - nej fyfan.
 
4. Fokusera på en fotouppgift åt gången. Under hösten har jag haft tjugofem idéer till olika assignments i skolan, och då jag inte har kunnat välja en så har jag försökt göra alla (en stor anledning till att jag stressat sönder) så istället för att göra ett jättebra arbete så har jag gjort flera bra. Så till kommande termin ska jag försöka att inte ha så mycket på gång samtidigt, för det är bara onödigt.
 
5. Vakna tidigare på morgonen. Jag har under första terminen sovit väldigt länge på morgonen, det har inte varit ovanligt att jag ätit frukost vid ett-två, det är också väldigt stressande för mig för jag gillar ju att hålla igång hela tiden, och när jag kommer igång med min dag så sent så känns det som ett stort misslyckande för mig så under 2018 ska jag börja vakna senast nio på vardagar och tio på helger. (Vi ser ju hur detta går i och med att jag har en pojkvän som gillar att sova länge)
 
Mitt år  /  14  Kommentarer

Canon EOS 6D Mark II

 
Nu har jag ÄNTLIGEN köpt min drömkamera! Efter flera år med en kamera som arbetar emot mig har jag nu en kamera som är smartare än jag själv är! En fullformats! Jag är så lycklig. Detta är en helt ny kamera som släpptes i somras, jag kikade på 6D:n tidigare men när den här släpptes med mycket nyare funktioner samt en vridbar skärm (något jag kände att jag behövde) så var det självklart att jag skulle köpa denna. Jag har övervägt att köpa en 5D istället av någon form men då stiger priset med 10 000 (något jag absolut inte har råd med då bara denna kamera typ ruinerade mig) Och den 5D jag kikat på som jag eventuellt hade haft råd med om jag sparade i ett halvår till hade inte många funktioner som var så jättemycket bättre, vissa av dem var till och med sämre än den på 6D mark II så det blev denna i slutändan. Jag känner ändå att detta är en jättebra första fullformatskamera för mig. Jag är inte på den nivån med mitt fotograferande att jag behöver något väldigt mycket bättre.
 
Nu har jag bara hunnit testa kameran en gång ordentligt men hittills så har den verkligen imponerat mig!
ISOn är otroooligt bra, jag hade på rätt så hög ISO när jag fotograferade Vilma igår och på många bilder kan man inte tro att jag hade den på mer än 400. Det var en stor chock för mig som får börja kämpa med gryniga bilder redan runt ISO 800 med min gamla kamera. Så den kan hantera mörkret på ett otroligt bra sätt.
 
Den har både bluetooth och wifi, är otroligt snabb, fokusen är helt fantastisk (fokuspunkterna går inte ens att jämföra med min gamla kamera) och skärpan är allt jag någonsin kunnat be om. Skärpedjupet är också på en helt annan nivå än min förra då detta är en fullformatskamera.
 
Så ja, jag är supernöjd och jättetaggad på att utvecklas med denna kamera!
 
Fotografi  /  17  Kommentarer