Mitt år 2016

 
6e årsresumen! Gaaalet!
Det här året har varit det värsta året jag någonsin har varit med om. Det har varit många tårar och mycket sorg för mig och min familj men jag har ändå fått uppleva en hel del roliga saker det här året också!
 
 
I januari var jag rätt mycket i Kiruna trots att jag egentligen bor i Luleå haha. Jag fotade lite fast det var iskallt ute och var i Poikkijärvi som vanligt. Vi firade in Poys födelsedag med en liten överraskning innan skolan och drog iväg henne på hotellfrukost. Det var såååå mysigt! Hoppas vi hinner med något sånt igen innan vi tar studenten. Jag började också jobba på mitt största fotoprojekt hittills som var lite sagoinspirerat. Bilderna jag tog där är fortfarande några av de jag är stoltast över. Lyckades även få ett A på den uppgiften så kan inte säga att den blev någonting annat än lyckad hihi!
 
 
Under februari så bokade jag och Maja resan till USA! Ett av mina bästa beslut det här året måste jag säga. Jag jobbade ännu mer på mitt fotoprojekt, umgicks med kompisarna och allt det där vanliga. (Alltså det stör mig hur otroligt dåligt inklippt vargen är på den där bilden, gör om gör rätt???)
 
 
I mars hade vi både påsklov och sportlov. Båda loven spenderade jag mest tid i Poikki med släkten. På sportlovet drog jag och Ellen till Björkis och åkte slalom en dag, superkul men hjälp vad ont i benen man har efteråt alltså. Det blev mycket skoter under mars förstås, så mycket att jag hade konstant värk i både ben och händer och luktade bensin typ dygnet runt. Detta berodde mycket på att mamma och pappa spontanköpt en ny skoter så vi numera har två skotrar. Vilket betyder att eftersom att inte Melvin har skoterkort och mamma är rätt ointresserad av att köra så har jag i princip en skoter för mig själv !!!!!!! Åh och jag jobbade mer på sagoprojektet.
 
 
Under april blev det ännu mer skoter, förstås. Vi drog på en liten påsktripp till Junis där vi har vår sommarstuga vilket var jättemysigt, vi spenderade hela dagarna även där med att köra skoter och kvällarna och eftermiddagarna med att bara dra oss runt i stugan. Vi återupplevde också sjuuukaste norrskenet, det största jag sett på flera år faktiskt. De dagarna hade jag gärna velat återuppleva! Ett annat otroligt fint minne jag har från april är mitt 18-årsfirande i Poikki. Nu såhär efteråt inser jag ju hur ansträngande det måste ha varit för farmor, men då visste ju ingen av oss att hon var sjuk. Jag sade iaf åt farmor att jag inte ville bli bortglömd i år, eftersom att jag ändå fyllde 18 så ville jag liksom att det skulle vara en stor grej. Så hela släkten samlades i farmor och farfars hus, farmor beställde hem min favorittårta (!!!!!) och hela släkten var där och allt var precis som det skulle vara. Min sista födelsedag med farmor blev helt perfekt ♥
Min riktiga 18-årsdag var jättefin också, det var ju mitt i en skolvecka så mamma och pappa kom till Luleå för att vara med mig, jag fick otroligt fina presenter på morgonen och efter skolan så drog jag, Poy, Ellen och Maja och fikade. På kvällen gick jag och familjen ut på O'learys och åt och bowlade, så himla mysigt alltså. Till helgen så hade jag ju min första utgång också hihi! Kanske också något att minnas!
Sista april så sket jag dock i allt Valborgsfirande och tog en ordentlig sista skotertur till fjällen med familjen och släkten! Är så glad att jag gjorde det faktiskt för det var sååå kul och sååå läskigt (det var en omständig väg att köra alltså, över öppet vatten och allt). Men ett minne för livet!
 
 
Maj var en aktiv månad för mig. Elin gav mig en jättefin födelsedagspresent, en weekend till Umeå! Hon hade precis tagit sitt körkort så vi åkte på roadtrip till Umeå där hon bjöd mig på två hotellnätter, kan man ha en bättre vän? Tror ej det. Alla behöver en Elin i sitt liv ♥ Där shoppade vi, mös på och gick ut en kväll, också ett av mina finare minnen från 2016!
Jag tog steget och klippte av mitt hår också! Jag har haft långt hår sedan fyran och var den där tjejen som grät hos frisören när hon toppade för mycket, så att klippa upp det till axlarna var ett jättestort steg för mig men gud så jag älskar att ha kort hår! (Även om det inte är så kort längre)
Det blev några stugbesök under månaden och även en trip till Stockholm/Västerås!!! I Stockholm träffade jag Erika för första gången på två år vilket var jättekul! Och i Västerås överraskade min familj mina kusiner genom att dyka upp på deras konfirmation (som de hade gjort för mig hihi). Det var jättekul att få hälsa på hos dem och farmor och farfar var också där för det så det var verkligen en jättekul helg!
Jag, Ellen och Maja hade några picknicks också och allt var jättebra!
 
 
Juni var den bästa månaden i år, utan tvekan! Den började med att jag var i Poikkijärvi och bara var med farmor, vi pratade och bara var. Nu såhär efteråt är jag så himla glad att jag tog tiden och gjorde det. Fast egentligen är inte det så konstigt, jag har alltid prioriterat Poikkijärvi över nästan allt, vad som hade varit mer konstigt var om jag inte gjorde det. Men detta var som sagt extra viktigt för det var sista gången jag såg farmor när hon var sig själv. 
Under juni tog Jordan studenten så jag var såklart i Kiruna för att fira det. Och sedan bar det av till USA på språkresa.
Jag har tjatat om USA om och om igen på bloggen så ni vet nog vid det här laget hur många fina vänner jag fick och vilka coola ställen jag fick besöka. Varje dag var ett äventyr och gud så kul jag hade! Mina favoritställen som vi besökte i juni var absolut Las Vegas och Grand Canyon! Där fick jag även uppleva den absolut sjukaste grejen jag har gjort i hela mitt liv: Åka helikopter över Grand Canyon!
 
 
I juli fortsatte resan i USA. Vi firade fourth of july, besökte en massa coola städer, campade, mös på, upplevde New York och hade det bara jättebra. Vi åkte river-rafting en dag också vilket är på plats nummer två efter helikopterturen som "det coolaste och läskigaste jag har gjort i hela mitt liv". Vår båt tippade till och med över. Helt galet haha! Det var otroligt jobbigt att säga hejdå till alla vänner man hade fått, det blev många tårar.
Efter det var jag på Hamnfestivalen i Luleå med mina vänner och sedan blev det några veckors avkoppling i stugan med mamma och pappa. 
Det var dock i slutet av juli när allt skulle lugna ned sig som allt drog igång. Farmor hade cancer och hon var döende. Det är den svåraste tid jag någonsin varit med om. 
 
 
Augusti är den värsta månaden jag någonsin varit med om i hela mitt liv. Jag tog inte en enda bild med systemkameran den månaden därav bristen på bilder.
Farmor hade precis fått läkarbekräftelse på att hon hade cancer och det gick bara utför varje dag. Under tiden jobbade jag i Kiruna medan hon var på sjukhus i Luleå och hade därför inte möjlighet att träffa henne. Det var verkligen otroligt jobbigt för mig och jag var arg och ledsen hela tiden.
Jag hann träffa henne två gånger efter det att hon fick cancer innan hon gick bort.
Men jag var också den sista anhöriga att få träffa henne. Jag åkte in till henne två dagar innan hon gick bort och var där med henne i flera timmar. Vi pratade om allt, allt vi gjort tillsammans, allt vi ville göra tillsammans. Allt. Ni måste förstå att jag och min farmor stod varandra så otroligt nära. Farmor var den första jag åkte till när någonting gick fel. Farmor var den jag saknade när jag var ute och reste och den jag saknade under skolveckorna i Luleå. När jag var hos henne den gången visste jag inte att jag aldrig skulle få se henne igen. Vi kramades, vi sade att vi älskade varandra sedan gick jag. Jag var den sista att få krama farmor innan hon slöt sina ögon. Det är rätt tungt att bära på, men på samma gång är jag tacksam över det.
Farmor gick bort den 27e augusti. Och efter det har jag fortfarande inte riktigt återhämtat mig.
 
 
September handlade mest om att försöka gå vidare. Jag fotograferade ingenting då heller. Jag sjukanmälde mig från skolan och åkte hem till Kiruna. Jag har inte många minnen från september. Jag höll mig mest till familjen. Begravningen är mitt starkaste minne från den månaden. Den var jättefin, det var verkligen farmor över det hela, men det var tungt och så mycket jobbigare än jag någonsin hade kunnat tro.
I slutet av september bokade jag och Elin vår resa till Paris i alla fall, nu är det bara några månader kvar innan vi åker också!
 
 
I oktober höll jag mig borta från Kiruna. Jag var i skolan i Luleå, var i stugan och drog till Göteborg med Maja över en helg. Vi träffade tjejerna från språkresan igen, det var verkligen en jättemysig helg med favoriterna! I slutet av oktober gick jag, Maja och Ellen ut för att fira Halloween också.
 
 
November började med ett lov. Jag passade på att träffa lite kompisar då, det hände inget jättespeciellt under det lovet. Under mitten av november påbörjade jag och Elin julen (galet tidigt alltså), vi julbakade och pyntade i min lägenhet.
Familjen bokade även en resa till Prag som vi åker iväg på snart, snart, snart!! Tagg, tagg, tagg! 
Jag, Melvin och Jordan var och julpyntade hos farfar till första advent som vanligt.
 
 
December har varit en rätt så bra månad. Jag älskar ju julen så jag har tagit vara på månaden fullt ut. 
Det har blivit en massa mys med kompisarna, en massa jobb på mitt gymnasiearbete och så har jag och Maja fotat ett skoluppträdande en kväll också. Hemma förberredde vi julen med julbak, julpynt och annat mysigt. Jag fick en jättefin julafton och under de andra dagarna på lovet så har jag hunnit träffa några av mina vänner här i Kiruna som jag ser lite för sällan. 
 
Och nu då? Idag ska jag ut för att fira nyår och sedan drar 2017 igång på bästa möjliga sätt. Men det får ni höra mer om när det väl är dags.
2016 har som sagt varit ett jobbigt år. Men samtidigt har jag fått uppleva en massa roliga saker som jag förut bara kunnat drömma om. 
Nu är jag redo att säga hejdå till 2016 och påbörja 2017 och hoppas på att det blir ett bättre år.
 
Gott nytt år alla!
 
Mitt år  /  32  Kommentarer

2016-listan

Jag kommer ju göra en längre resumé 31 december som vanligt, jag vet att ingen någonsin orkar läsa den tho och folk kollar mest på bilderna så det blir en liten lista för att väga upp den.
 
 
Gjorde du någonting 2016 som du aldrig gjort förut? 
Gud det finns så mycket jag gjorde faktiskt. Jag åkte helikopter, jag åkte river-rafting, jag åkte en bergochdalbana på ett casino, jag gick in i ett casino, jag var utan familjen i ett annat land i tre veckor, jag linedancade, jag gick ut på krogen för första gången och jag gick på begravning för första gången.
 
Genomdrev du någon stor förändring? 
Jag förlorade ju min farmor i år, och hon har alltid varit en stor och självklar del av min vardag så att få lära mig att leva utan henne har nog varit den största förändringen jag har fått gå igenom i år.
 
Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? 
Den här listan kommer nog bli rätt sorglig känner jag nu. Men 27 augusti, dagen då farmor gick bort är nog den dag som jag kommer minnas mest från det här året.
 
Har något hänt som du önskar aldrig hade hänt? 
Farmors död
 
Dog någon som stod dig nära?
Farmor
 
 
Det bästa du gjort år 2016? 
Åka på språkresan i somras!
 
Vilka länder besökte du i år? 
I år besökte jag "bara" USA
 
Hur har du firat jul år 2016? 
Jag har firat med familjen, mormor, morfar, morbror och farfar hos mormor och morfar med alla gamla vanliga traditioner vi har till jul.
 
Bästa köpet? 
Språkresan till USA samt flygbiljetterna till Paris som jag och Elin bokade i slutet av september.
 
Blev du kär under 2016? 
Tyvärr inte
 
Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Att få resa runt i USA och upptäcka en massa nya och coola ställen med mina Scally-Wags
 
 
Har du skadat dig eller varit allvarligt sjuk? 
Nej
 
Saknar du något 2016 som du vill ha 2017? 
En resa med familjen (vilket jag kommer få om bara några dagar hihi) och ett sorgefritt år.
 
Har du varit full år 2016? 
Haha ja det har jag
 
Vad önskar du att du hade gjort mer? 
Träffade farmor mer, men jag träffade henne så ofta jag kunde egentligen så det är inget jag hade kunnat göra något mer utav.
 
Vad önskar du att du hade gjort mindre? 
Gråtit
 
 
Favoritserie i år? 
Reign och SKAM blev väl mina nya besattheter i år. Carrie Diaries upptäckte jag på nytt också. OCH SHADOWHUNTERS HADE PREMIÄR! Jag hade suttit och väntat på den serien i över ett år när den började så man kan säga att jag var lite lite lite taggad.
 
Bästa boken du läste i år? 
Anna och den franska kyssen och To all the boys I've loved before. Så fina och mysiga!
 
Sämsta boken du läste i år? 
När vi föll, Anna Todd. Alltså läs inte den vad ni än gör jag ber er.
 
Största musikaliska upptäckten? 
Haha jag vet inte, att jag har börjat lyssna mer på OneRepublic? Idk.
 
Vad var din största framgång på jobbet 2016? 
Jag jobbar bara extra, finns inte så mycket framgångar där.
 
 
Din största framgång på det privata planet? 
Jag har haft panik över tanken på att någon nära mig skulle gå bort förut, den rädslan har väl bara blivit störra på sätt och vis. Men jag har ändå lärt mig att någon jag älskar kan gå bort och jag behöver inte dö på grund av det. Det gör ont och jag saknar henne otroligt mycket varje dag och önskar att hon var här men livet går vidare och det enda man kan göra är att hänga med. 
 
Största misstaget? 
Jag har inget bra svar på det faktiskt. Har inte gjort något som jag ångrar så grovt.
 
Var du gladare eller ledsnare jämfört med tidigare år? 
Definitivt ledsnare.
 
Vad spenderade du mest pengar på? 
Resor
 
Något du önskade dig och fick? 
Tre fantastiska veckor i USA, ett nytt objektiv 
 
 
Något du önskade dig och inte fick? 
Att farmor skulle överleva cancern, att vi skulle hinna säga hejdå
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2016? 
Jag fikade med mina vänner, bowlade och åt en god mdidag med familjen. Det var en mysig dag.
 
Finns det någonting som skulle kunna ha gjort 2016 ännu bättre? 
Att farmor överlevde är väl en rätt självklar sak.
 
Vad fick dig att må bra? 
Att resa, att vara i stugan
 
Vem saknade du? 
Det blir samma svar på alla frågor känns det som, farmor.
 
 
De bästa nya människorna du träffade? 
Tjejerna från språkresan i somras!!! Finisarna <33333
 
Mest stolt över? 
Hur långt jag har kommit i min ansökan till Skottland haha!

Högsta önskan just nu? 
Att jag kommer in i Skottland. Att jag inte förlorar någon under 2017.
 
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 
Fokusera mer på skolan, under det här halvåret har det glidit undan lite.
 
Vad ser du fram emot år 2017? 
Jag ser fram emot Prag och Paris. Jag ser fram emot att höra från Skottland. Och jag ser fram emot studenten!!
 
Mitt år  /  32  Kommentarer

Böcker jag läst 2016

 
Ni kommer svimma när ni ser listan med böcker som jag har läst i år. Min ursäkt är att jag pendlar åtta timmar i veckan och när jag pendlar så finns det inte mycket annat att göra än att läsa och sova. Haha!
Eftersom att det är så många böcker så orkar jag dock skriva handlingen till alla utan jag skriver mer vad jag tycker om dem och om ni är intresserade så får ni söka upp handlingen själva.
 
 
I'll give you the sun, Jandy Nelson - Alltså den här boken kändes jättekonstig och hoppig, jag kom aldrig riktigt in i den och förstod aldrig riktigt vad som hände så jag skulle inte rekommendera den
 
Lady Midnight, Cassandra Clare - Jag verkligen älskar Cassandras böcker och det här var inte ett undantag! Jag längtar sååå tills fortsättningen kommer! Detta är som en fortsättning av The Mortal Instruments serien fast ur en annans karaktärs perspektiv. Om du vill läsa den här så är det nog bra att du läser The Mortal Instruments först. Eftersom att den här kom ut år 2016 så tror jag att den dock bara finns i engelska.
 
När hundarna kommer, Jessica Schiefauer - En bok vi läste i skolan, jag kommer inte ens ihåg vad den handlar om längre haha
 
The young world, Chris Weitz - Jag hade lite blandade känslor om denna, den var lite spännande men inte spännande nog för att jag skulle orka gå till affären och köpa fortsättningen på den
 
Du är aldrig ensam, Sarah Dessen - Jag verkligen älskar Sarah Dessens böcker, så himla mysiga. Jag tyckte jättemycket om den här boken och läste ut den på bara några dagar. Så tips!
 
Endgame serien, James Frey och Nils Johnson-Shelton - Otroligt flummig, otroligt dålig
 
Naomi & Ely's no kiss list, Rachel Cohn - Boken var helt okej, det var inte den bästa jag läst men inte heller den sämsta, så helt okej.
 
Lex bok, Sara Kadefors - Alltså gud när jag skriver den här listan så inser jag hur många böcker jag läst i år som jag faktiskt inte gillat. Den här boken var också helt okej men inget speciellt.
 
Den ökända historian om Frankie Landau-Banks, E. Lockhart - Jag tyckte verkligen om den här boken! Så mycket att jag köpte den två gånger. Jag glömde min första på ett plan hem från USA :(. Den är väldigt feministisk den här boken och väldigt rolig att läsa så det är också ett tips!
 
En bit av mig saknas, David Levithan - Det konstiga med den här boken är att den är så otroligt kort. Det handlar i alla fall om när tvillingtornen rasade, huvudkaraktärerna är tre personer och allt handlar liksom om hur de tar nyheterna. Boken var rätt dåligt skriven faktiskt, det var tråkigt för den hade kunnat vara så himla bra.
 
Den femte vågen serien, Rick Yancey - Bokserien var helt okej, men det var ingenting jag någonsin blev helt fast i. Gillar du filmen så kommer du säkert gilla böckerna också förstås! Första boken var den bästa av alla tre.
 
När vi föll, Anna Todd - Jag var ju tvungen att läsa den här boken enbart pga att det från början var en fanfic av One Direction. Hardin är egentligen Harry Styles alltså, wow. Haha men boken sög, läs inte den. Det är den sämsta boken jag läst i hela mitt liv.
 
 
Anna och den franska kyssen, Stephanie Perkins - Det här är en bok som jag inte trodde att jag skulle gilla men som jag verkligen ÄLSKAR. Gud jag blev helt besatt av den här boken, så himla mysig och bra. Den utspelar sig i Paris också, alltså drömmen. Jag läste om den här för ett tag sedan för att den var så bra så tips tips tips!!!
 
Livet efter dig, Jojo Moyes - Har inte hela världen läst den här boken och sett filmen i år? Den är hur som helst otroligt bra så jag förstår varför. Så fin och sorglig och omtumlande. Jag läste ut den på två dagar för att jag blev så inne i den haha! Har du inte läst den så gör det!
 
Isla and the happily ever after, Stephanie Perkins - Det är som en fortsättning av Anna och den franska kyssen. Helt okej men lite jobbig för huvukaraktärerna blir tillsammans på typ tre sekunder och jag hatar sånt haha! Blir för mycket kärlek typ.
 
To all the boys I've loved before, Jenny Han - Detta är utan tvekan den bästa boken jag läst i år! Alltså guuuud så mysig och fin och rolig den är! Jag verkligen älskar älskar älskar den! Så läs läs läs!
 
PS I still love you, Jenny Han - Fortsättningen av To all the boys I've loved before som är minst lika bra som första!
 
Den allvarsamma leken, Hjalmar Söderberg - En bok vi tvingades läsa i skolan. Jag hatade den så mycket att jag på riktigt fick ångest när jag tvingades läsa den. På riktigt.
 
My life next door, Huntley Fitzpatrick - Också en bok som jag blev helt besatt i! Så bra!
 
I dina ögon, Sarah Dessen - Har jag nämnt att jag älskar Sarah Dessen? Ännu en bok av henne som jag blev helt kär i.
 
Sommaren jag blev vacker, Jenny Han - Jag har problem med att bestämma mig om vad jag tycker om den här boken. Handlingen var bra, sättet den var skriven på var inte riktigt det.
 
 
Tips  /  22  Kommentarer